
LEGAL ETHICS OPINION 1806 CONFLICT OF INTEREST IN LITIGATION 
INVOLVING REAL ESTATE THAT IS OWNED 
BY TRUSTEES. 

 
 
   You have presented a hypothetical involving a potential conflict of interest arising out of a real 
estate sale in the past and a current dispute regarding a possible right of way crossing that same 
property.  Nineteen years ago, Attorney A represented X, Y, and Z in purchasing the real estate.  
Since that time, Attorney B has joined A’s firm.  Attorney B now represents client C in 
establishing the right of way crossing the real estate.  C is in litigation against X, Y and Z 
regarding the right of way.  The land is now held not by X, Y and Z individually, but is held in 
trust, with the three of them serving as trustees.  Attorney B wrote to the trustees’ attorney to 
determine whether there is any objection to a possible conflict of interest on the part of B.  
Several months have passed, but the trustees’ counsel has not responded. 
 
   Under the facts you have presented, you have asked the Committee to opine as to whether 
Attorney B has a conflict of interest here, even though: 
 

1) The real estate sale was nineteen years ago; 
2) Attorney A did not search or certify the title to the property as those tasks were 

performed by a title company; 
3) The current adverse parties are the trustees of a trust whereas the prior representation 

was of the three purchasers as individuals; 
4) Attorney B has not reviewed the file and was not at the firm at the time of A’s 

representation of the purchasers; and 
5) The trustees’ attorney has failed to respond to Attorney B’s inquiry about the matter. 

 
   Your request is concerned with whether Rule 1.9 triggers a conflict of interest for Attorney B.  
Rule 1.9 (a) states that: 
 

A lawyer who has formerly represented a client in a matter shall not thereafter 
represent another person in the same or a substantially related matter in which 
that person’s interests are materially adverse to the interests of the former 
client unless both the present and former client consent after consultation. 

 
   That provision applies not only to Attorney A but also to Attorney B because Rule 1.10(a) 
states that: 
 

While lawyers are associated in a firm, none of them shall knowingly represent 
a client when any one of them practicing alone would be prohibited from doing 
so by Rules 1.6, 1.7, 1.9, or 2.10(e). 
 

   Attorney A and Attorney B together would seem to be in a classic “former client” conflict 
situation in that Attorney A represented parties who are now adverse parties in B’s case, which 



may be substantially related to that of  Attorney A.  However, the request, in effect, raises five 
potential reasons why no such conflict is in fact triggered here.  The Committee will review each 
of these five factors individually. 
 
1) The real estate sale was nineteen years ago. 
 
   This posited reason would suggest some sort of “statute of limitations” on the application of 
Rule 1.9.  While of course, the long passage of time affects just how much a lawyer remembers 
about a former client, Rule 1.9 nonetheless does not have a statute of limitations period, nor is 
the presence of a conflict dependent upon a lawyer’s memory of his former client’s matter. The 
Committee does not find that this particular factor prevents the application of Rule 1.9 to this 
representation. 
 
2) Attorney A did not search or certify the title as those tasks were performed by a title agency. 
 
   This factor goes to whether or not the two representations (the original purchase and the new 
right-of-way dispute) are “substantially related” under Rule 1.9.  This Committee has on several 
occasions discussed what is meant by the term “substantially related.”  A summary of those 
opinions was outlined in LEO 1652 as follows: 
 

Whether current representation adverse to a former client is "substantially related" 
to the former representation is a fact-specific inquiry requiring a case-by-case 
determination.  LEO #1613 addressed "substantial relatedness," as follows: 
 

[T]he committee has not established a precise test for substantial 
relatedness under DR 5-105(D).  The committee, however, has 
previously declined to find substantial relatedness in instances that 
did not involve either the same facts (LEO #1473), the same 
parties (LEOs #1279, #1516), or the same subject matter (LEOs 
#1399, #1456). 

 
Courts addressing the issue have stated that substantial relatedness exists where 
the matters or issues raised in the current and the former representation are 
essentially the same, arise from substantially the same facts, or are byproducts of 
the same transaction, Tessier v. Plastic Surgery Specialists, Inc., 731 F. Supp. 724 
(E.D. Va. 1990), or entail virtually a congruence of issues or a patently clear 
relationship in subject matter.  In re Stokes, 156 B.R. 181 (Bkr. E.D.Va. 1993).  
See also Pasquale v. Colasanto, 14 Va. Cir. 54 (1988). 

 
   Those prior Committee opinions all analyzed the question under the former DR 5-105(D).  The 
Committee notes that the analysis remains appropriate as the newer Rule 1.9 (a) retains the 
pertinent language from former DR 5-105(D). 
 
   While it may be possible that the two matters are substantially related, the Committee does not 
have before it sufficient facts to make that determination.  For example, while the facts state that 
Attorney A did not search for or certify the title, the facts do not indicate whether the clients 
independently made arrangements themselves with the title agency, whether Attorney A 
recommended and vouched for the title agency, whether he handled the arrangements,  or 
whether he simply referred the clients to the agency.  The Committee can only note that Attorney 
B should consider all pertinent facts as indicated by the opinions outlined above in determining 
whether the matters are “substantially related” so as to trigger a conflict of interest. 
 



3) The current adverse parties are the trustees of a trust whereas the prior representation was of 
the three purchasers as individuals. 
 
   This reason is put forth as removing the situation from the reach of Rule 1.9 under a theory that 
the two matters do not involve the same parties; that is, that Attorney A’s former purchasing 
clients are not the same as Attorney B’s land-owning adverse parties.  In recent LEO 1788, the 
Committee addressed a situation in which an attorney currently represented a widow as 
administrator of the wife’s estate who now wanted the attorney to represent him in electing his 
statutory share as surviving spouse because the will left him nothing.  The question presented 
was whether this new representation triggered a Rule 1.7 conflict between two current clients-the 
administrator and the surviving spouse.  The Committee concluded that it did not.  The basis for 
that conclusion was that the attorney did not have two clients; he had one client with two needs: 
legal advice regarding his role as administrator and legal advice regarding his rights as a 
surviving spouse.  The opinion provides authorities for the proposition that representing a 
fiduciary, such as an administrator or a trustee, is representation of that individual regarding that 
particular role. See LEO 1788 (and authorities referenced therein). 
 
   This same analysis applies for determining whether the three trustees count as “former clients” 
for Rule 1.9 purposes. Accordingly, just because the landowners now hold the land as trustees 
rather than outright does not in some way render them something other than “former clients” of 
Attorney A, which are then via Rule 1.10 imputed to Attorney B.  That the purchasers/trustees 
were formerly clients of Attorney A and are now adverse parties in Attorney B’s case means that 
Attorney B must determine whether the two matters are substantially related before proceeding.  
Thus, the element of the trust in this scenario does not remove Attorney B’s new case from the 
reach of Rule 1.9. 
 
4) Attorney B has not reviewed the file and was not at the firm at the time of A’s representation 
of the purchasers. 
 
   The fact that Attorney B has not reviewed the file would be relevant if Rule 1.9 conflicts could 
be “cured” by development of a screen for Attorney B regarding this matter.  However, Rule 1.9 
does not permit a screen to “cure” a conflict triggered by the rule; only consent from the former 
client can provide that “cure” and allow the representation.  Therefore, the Committee opines 
that Attorney B’s lack of familiarity with the file is insufficient to remove this situation from the 
reach of Rule 1.9. 
 
   In this fourth factor is also the suggestion that because Attorney B was not at the firm at the 
time of Attorney A’s representation of the purchasers, the potential conflict should not be 
imputed to Attorney B.  That suggestion could only be based on a misreading of Rules 1.10(a), 
which, to review, operates in the present scenario as follows:  Attorney A would have a potential 
conflict of interest were he to represent the landowner suing his three former clients; 
accordingly, if Attorney A cannot represent the new clients, neither could any other attorney 
associated in a firm with Attorney A, including Attorney B.  Thus, whether Attorney B was 
present at the firm at the time of the first representation at issue is not part of the analysis; what is 
important is that Attorney A and Attorney B are in the same firm at the time of the new 
representation.  
 
   The Committee opines that this fourth posited factor does not remove this scenario from the 
reach of Rule 1.9 
 
5) The trustees’ attorney has failed to respond to Attorney B’s inquiry about the matter. 
 



   The suggestion made with this reason is that, while recognizing that consent from the former 
party is required to “cure” a Rule 1.9 conflict, perhaps after some amount of time or some 
number of requests, an attorney may treat silence as consent.  Rule 1.9 contains no language 
providing that a default alternative to actual consent would be constructive consent where the 
attorney has made a reasonable effort to seek consent from the former client. The only “cure” for 
a Rule 1.9 conflict of interest is for the former client to provide actual “consent after 
consultation.”  That the counsel for the three purchasers/trustees has not responded to the 
Attorney B’s requests provides no safe harbor for Attorney B if the facts of this case constitute a 
conflict of interest. 
 
   In sum, this Committee opines that the scenario as presented is just the sort of new 
representation that a lawyer should analyze under Rule 1.9(a).  The Committee declines to 
definitively conclude whether there is a conflict of interest under that provision because, as 
indicated with regard to item 2, above, the determination of whether the matters are 
“substantially related” must depend on both the factors identified in that discussion and facts 
regarding the matters that are not before the Committee. 
 
   Finally, the Committee notes that even if the facts support that no conflict of interest is 
triggered by Rule 1.9(a), Lawyers A and B also need to consider the possible application of Rule 
1.9(c), which states as follows: 
 

(c) A lawyer who has formerly represented a client in a matter or whose 
present or former firm has formerly represented a client in a matter shall not 
thereafter:  
 

(1) use information relating to or gained in the course of the 
representation to the disadvantage of the former client except as Rule 1.6 
or Rule 3.3 would permit or require with respect to a client, or when the 
information has become generally known; or  
 

(2) reveal information relating to the representation except as Rule 
1.6 or Rule 3.3 would permit or require with respect to a client. 

 
   Thus, regardless of the outcome of the Rule 1.9(a) determination  outlined above, if Attorney A 
received any confidential information during the representation of the purchasers/trustees at the 
time of purchase that would be pertinent in Attorney B’s representation against those parties in 
the new matter, then, as Rule 1.9 and Rule 1.10 together impute the effect of that information 
form Attorney A to Attorney B, Attorney B could not represent the neighboring landowner, 
absent consent from X, Y, and Z.  Whether Attorney A received such information is a factual 
determination that the Committee cannot make based on the limited facts provided in the 
hypothetical. 
 
   This opinion is advisory only, based only on the facts you presented and not binding on any 
court or tribunal. 
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